E. coli

Bakteria z klocków posprząta za nas

20 maja 2010, 20:44

Zbliżają się czasy, kiedy organizmy żywe będzie można składać ze standardowych części. Te, gotowe, będą wyręczały nas w różnych sprawach i wykonywały różne zadania. Brzmi jak fantastyka? Już nie.



pluskwa, Cimex_lectularius

Sposób na pluskwy: postraszyć, wysuszyć

11 października 2010, 22:18

Jak pisaliśmy jakiś czas temu, Stany Zjednoczone przeżywają nieznaną od dekad inwazję pluskiew. Niestety, te uciążliwe owady są trudne do wytępienia, ponieważ szybo uodparniają się na wszelkie środki chemiczne. Inne podejście proponują więc naukowcy z Ohio State University.


Teoria lingwistyczna udoskonalona po 75 latach

20 czerwca 2011, 18:28

Steven Piantadosi, Harry Tily i Edward Gisbon z Wydziału Mózgu i Nauk Poznawczych MIT-u badają, w jaki sposób ludzie myślą i komunikują się ze sobą. Postanowili przetestować liczące sobie 75 lat językowe prawo Zipfa i zauważyli, że wymaga ona udoskonalenia.


Przyjaźń to spoglądanie w tym samym kierunku

12 stycznia 2012, 07:00

Po zakończeniu badań na makakach czubatych naukowcy uważają, że na nasze zachowanie i rozwój bardziej niż rodzina wpływają przyjaciele.


Wątpliwości przed ślubem = wyższe ryzyko rozwodu

14 września 2012, 12:23

Studium psychologów z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles zademonstrowało, że niepewność i wątpliwości przedślubne, zwłaszcza u kobiet, przepowiadają wyższy wskaźnik rozwodów i mniejszą satysfakcję z małżeństwa.


Ile arsenu w... soku

12 lipca 2013, 12:48

Amerykańska FDA zmniejszyła dopuszczalną ilość... arsenu w soku jabłkowym. To wynik ponadrocznych nacisków ze strony organizacji konsumenckich oraz rodziców, którzy podają swoim dzieciom sok. Jest on drugim najpopularnijszym, po pomarańczowym, sokiem spożywanym w USA


Żel do wyciskania zębów

6 marca 2014, 13:01

Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda opracowali kurczący się żel, który ściskając niewyspecjalizowane komórki, przekształca je w komórki tworzące zęby.


Związki zaburzeń odżywiania z pewnym białkiem bakteryjnym

8 października 2014, 10:20

Badania naukowców z INSERM-u sugerują, że źródłem zaburzeń odżywiania może być białko ClpB, wytwarzane przez pewne bakterie naturalnej mikroflory jelitowej, np. pałeczki okrężnicy (Escherichia coli). Przez podobieństwa w budowie produkowane przeciwko niemu przeciwciała reagują z hormonem sytości melanotropiną.


Syrop klonowy zwiększa wrażliwość bakterii na antybiotyki

17 kwietnia 2015, 10:28

Skoncentrowany ekstrakt syropu klonowego sprawia, że bakterie stają się bardziej wrażliwe na antybiotyki.


Joy Milne - kobieta, która potrafi wywąchać parkinsona

28 października 2015, 11:53

Sześćdziesięciopięcioletnia Joy Milne z Perth w Szkocji potrafi wyczuć zapach choroby Parkinsona.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy